Hayır Demenin Gücü: Özsaygı ve Kişisel Sınırların Keşfi
Önce sınırlarını belirle. Neye "hayır" diyorsun, neye "evet"? Açıkça ve net bir şekilde kendine bu soruları sor ve yanıtlarını açığa çıkar.
"Hayır" diyememe sebebini sorgula. Kendine dürüstçe cevap ver bu soruya. Gerçekten özünden gelen bir "hayır" mı, yoksa nefsten (egodan) gelen bir "hayır" mı? Bencillik mi, yoksa kendi varlığına saygı mı? İnce bir çizgi var bu noktada. Bu konuya özellikle dikkat etmeni, iyice ve dürüstçe kendini analiz etmeni tavsiye ederim.
Karşındakine net olarak "hayır" de. Sen kendine inanmazsan, söylediğin "hayır" karşı taraftan algılanmaz ve ısrarlar devam eder. İnanmadan söylersen, karşı taraf hiç dikkate bile almaz seni. Sen de kendi kendine "Hayır diyorum, hiç anlamıyorlar" diyerek kendini kandırır durursun. Önce sen inan!
Hayır derken uygun dil kullanmaya özen göster. İnançlı ol ama kırıcı olma. Bunu deneyerek oturtacaksın. "Sen" dilini kullanma, tartışma sebebi olmasın. "Ben" dilini kullan açıklamanda. Yani:
"Ben böyle hissediyorum, ben böyle düşünüyorum, ben böyle daha uygun görüyorum..." gibi.
"Hayır" dediğinde bazı kişilerin işine gelmeyince hayatından yavaş yavaş bazen de hızlı bir şekilde çıkacaklarına hazırlıklı ol. Bu kişilerin senin hayrına olmadığını, hayatından çıkmalarının senin için faydalı olduğunu söylememe gerek yok. Bazıları da "Sen çok değiştin, eskisi gibi değilsin" diyecekler ve senin yeni tarzına ayak uyduracaklar. Acele etme, yavaş yavaş oturacak bunlar. Bazı konularda hayır demekte zorlanabilirsin başta. Zamanla oturacak bazı şeyler. Belki kolay olmayacak, emek vermek gerekecek. Ama hayat sahnen değişecek. Artık hayat sahnesinde sen de var olmaya başlayacaksın.
Değmez mi başlamaya? Fark et, gayret et, yola devam et!